Singurul brad cu adevarat ecologic este bradul natural cu radacina, fie ca este crescut in ghiveci sau replantat. Asadar, daca ai posibilitatea financiara si spatiul pentru a gazdui sau curte pentru a replanta un astfel de bradut, nu ezita sa il alegi pentru un Craciun fericit si 100% natural!
Te-ai gandit sa adopti un brad cu radacina? Iata cateva informatii pe care trebuie sa le stii cand alegi brazii in ghiveci.
Cel mai usor mod pentru a te familiariza cu soiurile, preturile si dimensiunile brazilor in ghiveci este sa parcurgi oferta magazinelor specializate pe constructii si amenajari locuinte. De la sfarsitul lunii noiembrie vei gasi pe piata brazi de import (abies nordmanniana) si molizi argintii (picea pungens) incepand de la 80-90 cm pana spre 200 cm inaltime.
Pretul brazilor in ghiveci variaza in functie de inaltime, pornind de la 150-200 lei pentru bradutii de pana in 1 m inaltime si depasind 700-800 lei pentru cei ce ajung la 2 metri. De asemenea, brazii argintii sunt mai scumpi decat soiurile traditionale.
Trebuie tinut cont ca inaltimea unui brad in ghiveci este calculata in varianta cumulata brad + ghiveci de aceea un brad in ghiveci promovat cu inaltimea de 1,5 metri, spre exemplu, ar putea avea 1 metru peste pamant si 40 cm radacina (aflata in ghiveci, sub pamant).
In final, dupa ce ai ales bradul, ia in calcul pentru transport o greutate de peste 10-15 kg deoarece ghiveciul in care este plantat bradul si pamantul aferent cantaresc destul de mult facand bradul mult mai dificil de transportat decat poate parea la prima vedere, cu atat mai mult cu cat brazii nu pot fi transportati decat vertical.
Marii furnizori nordici au pepiniere extrem de intinse de brazi, crescuti fie pentru a fi taiati fie plantati direct in ghivece, urmand ca in functie de inaltimea dorita de recoltare sa fie replantati in ghivece mai mari sau sa fie scosi la vanzare in ghiveciul in care au crescut. Avantajul unui brad crescut in ghiveci este ca nu va avea probleme in anul recoltarii si poate si in perioada imediat urmatoare, insa exista riscul sa nu ii priasca temperaturile sau mediul in care este pastrat si o parte din ramuri sa se usuce in cateva luni. De asemenea, chiar daca ii prieste mediul, este posibil sa apara probleme cand dimensiunile ghiveciului impun replantarea acestuia.
Brazii mai mari sunt recoltati cu tot cu radacina fiind transportati cu radacina aflata intr-un balot de pamant de circa 50x50 cm. Un brad cu balot mai mic, sau care lasa sa se vada radacinile sectionate, are multe sanse sa nu prinda in urma replantarii in ghiveci sau in gradina, de aceea dimensiunile si forma balotului sunt un reper important in a evalua sanatatea bradului.
Ca sfat general, bradul ca specie in general si bradul aflat la varsta plantarii in ghiveci in mod special nu este recomandat sa fie tinut la temperaturi mari, nu este mare iubitor de apa si lumina, insa are nevoie de spatiu pentru dezvoltarea radacinilor si de un mediu propice dezvoltarii. Ca urmare, nu tine un brad in ghiveci mult dupa trecerea Craciunului, ci incearca sa il replantezi in exterior, intr-un spatiu adecvat.
Avand in vedere conditiile dificile de transport, precum si preturile mari de pe piata, cel mai simplu mod de a cumpara un brad in ghiveci este comanda online cu livrare la domiciliu. BraziCraciun.com ofera livrare gratuita in Bucuresti pentru brazii in ghiveci de 1,5 m si pentru brazii de 2 m, plus o serie de cadouri deosebite pentru Craciun!
Comanda online: Simplu, comod si rapid!
1. Poti comanda brazi NON-STOP